دکتر کاملیا فرمند

دندانپزشک عمومی


دندان قروچه

چطور جلوی دندان قروچه را بگیریم ؟
برخی افراد دچار دندان روچه هستند. سایش مرتب دندان ها به هم در دندانقروچه باعث تخریب دندان ها و سایر مشکلات دهانی می شود.

چرا برخی افراد دچار دندان قروچه هستند ؟
اگر چه دندان قروچه می تواند در اثر استرس یا اضطراب باشد، ولی اغلب اوقات در طی خواب اتفاق می افتد و به علت کج بودن دندان، نبودن دندان و دندان اضافی به وجود می آید.

چگونه بفهمیم دندان قروچه داریم ؟
چون دندان قروچه اغلب در طی خواب رخ می دهد، بیشتر افراد متوجه آن نمی شوند، اما سردرد مداوم یا آرواره ( فک ) زخمی نشان دهنده ی دندان قروچه است.بیشتر اوقات، فرد مبتلا به دندان قروچه توسط فرد دیگری ( مثل همسر ) که شب ها کنار او می خوابد از مشکل خود آگاه می شود.

اگر احتمال می دهید در خواب دچار دندان قروچه هستید، به یک دندانپزشک مراجعه کنید و مشکل خود را با او در میان بگذارید . دندانپزشک ، داخل دهان و آرواره های شما را بررسی می کند تا علامتی از دندان قروچه مثل ساییدگی و زخمی شدن آرواره و دندان های غیر عادی را ببیند . دندان قروچه نه تنها باعث خرابی و از دست دادن دندان ها می شود ، بلکه باعث کاهش شنوایی ، مشکلات فک صورت و مفاصل و عضلات آن و حتی تغییر شکل ظاهری صورت شما می گردد
چرا دندان قروچه مضر است ؟
برخی موارد ، دندان قروچه باعث شکستگی ، شل شدن و افتادن دندان می شود. دندان قروچه باعث پوسیدگی دندان تا ریشه می شود . در چنین شرایطی ، اعمال دندانپزشکی مثل بریج ( پل گذاشتن ) ، روکش دندان ، درمان ریشه ، ایمپلنت و دندان مصنوعی مورد نیاز است . دندان قروچه نه تنها باعث خرابی و از دست دادن دندان ها می شود ، بلکه باعث کاهش شنوایی ، مشکلات فک صورت و مفاصل و عضلات آن و حتی تغییر شکل ظاهری صورت شما می گردد.

چطور می توانم جلوی دندان قروچه را بگیرم ؟
دندانپزشک وسیله ای مخصوص به نام محافظ دهان به شما می دهد که موقع خواب مانع از سایش دندان ها به هم شود . اگر استرس و ترس باعث ایجاد دندان قروچه در شما می شود ، با دندانپزشک یا روان پزشک در مورد راه های کاهش استرس صحبت کنید. از جمله راه های کاهش استرس ، انجام ورزش است.

سایر راه هایی که باعث توقف دندانقروچه در شما می شوند شامل موارد زیر است :
- از مصرف مواد حاوی کافئین مثل قهوه، کاکائو و نوشابه سیاه خودداری کنید یا آنها را کم مصرف کنید.
- هرگز الکل ننوشید، زیرا دندان قروچه را بدتر می کند.
- مداد، قلم یا هر وسیله غیر خوراکی را نجوید. هرگز آدامس نجوید، زیرا جویدن آدامس باعث می شود عضلات آرواره شما عادت به تکان خوردن کنند و احتمال بروز دندانقروچه در شما زیاد شود.

- دقت کنید که دندان هایتان را به هم نمالید. برای جلوگیری از این کار می توانید زبان خود را بین دندان هایتان نگه دارید. به این ترتیب عضلات آرواره شما استراحت می کنند و تکان نمی خورند.
- شب ها یک پارچه گرم روی گونه های خود ( جلوی لاله گوش ) قرار دهید تا عضلات آرواره شما آرام باشند.
معمولاً دندان قروچه در کودکان پیش دبستانی نیاز به اقدامی ندارد، ولی کودکان بزرگ تر نیاز به روکش موقتی دندان یا محافظ دهان در شب (هنگام خواب ) دارند تا از دندان قروچه آنها جلوگیری شود
آیا بچه ها هم دندانقروچه دارند ؟


مشکل دندانقروچه فقط مختص افراد بزرگسال نیست. مطالعات نشان داده است که 15 تا 33 درصد کودکان نیز دچار این مشکل هستند.
کودکان بیشتر در دو مرحله از زندگی خود دندان قروچه می کنند :
یکی موقع بیرون آمدن دندان های شیری و دیگری موقع بیرون آمدن دندان های دائمی.بیشتر بچه ها بعد از بیرون آمدن کامل دندان های شیری یا دائمی ، عادت دندان قروچه را ترک می کنند. معمولاً کودکان در خواب دندان قروچه می کنند.

دلیل دندان قروچه کودکان مشخص نیست ، ولی می توان گفت نامنظم قرار گرفتن دندان ها ، تماس نامناسب بین دندان های بالایی و پایینی و بیماری هایی مثل سوء تغذیه ، آلرژی و اختلالات غدد و نیز عوامل روحی مثل استرس و اضطراب می تواند باعث دندانقروچه در کودکان شود . سایش دندان های شیری به هم به ندرت مشکلی به وجود می آورد . اما دندانقروچه باعث درد آرواره ، سردرد ، تحریک و دندان درد و نیز مشکلات مفصل و عضلات فک می شود.اگر دندان کودک شما پوسیده به نظر می رسید ، یا دچار درد و حساسیت دندانی بود ، او را نزد دندانپزشک ببرید.
توصیه های خاص برای توقف دندان قروچه کودک
- استرس کودک را کم کنید ، خصوصاً قبل از خواب.
- ماساژ بدن و ورزش های کششی را برای آرامش عضلات کودک انجام دهید.
- دقت کنید که کودکتان به مقدار کافی آب بنوشد ، زیرا کم آبی بدن ممکن است باعث دندان قروچه شود.
- اگر کودک شما دندان هایش را به هم می ساید ، او را نزد دندانپزشک ببرید تا از سلامت دندان هایش مطمئن شوید.
- معمولاً دندان قروچه در کودکان پیش دبستانی نیاز به اقدامی ندارد ، ولی کودکان بزرگ تر نیاز به روکش موقتی دندان یا محافظ دهان در شب ( هنگام خواب ) دارند تا از دندان قروچه آنها جلوگیری شود.


آدرس مطب : 1
تلفن : 88049191 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
بیوگرافیدرمانهای غلط وغیر حرفه اصفحه اصلیتماس با مطبگالری تصاویرساختمان دندانپروتز و دندان مصنوعیبهداشت دهان ودندانآسیبهای دندانیدرمانهای دندانپزشکیبیماریهای شایع دهانپیامهای کاربرانسوالات پزشکیسایتهای دیگر